Stiri tech

Bibloteca high-tech cu roboti, VR si imprimante 3D

Acum cativa ani, Broward County Main Library a instalat un studio video pentru adolescenti, echipata cu camere de filmat, un ecran si instrumente de editare. In momentul de fata, libraria are un echipament tehnologic mult mai vast in comparatie cu ceea ce avea pe atunci. O biblioteca nu este locul in care majoritatea oamenilor merg sa isi lanseze cariera, cu exceptia cazului in care, desigur, ei sunt bibliotecari. O exceptie a fost in cazul lui Joas Thermidor, care detine canalul de YouTube “T-bone Without the Streak”, care a vizitat libraria respectiva acum ceva ani si a luat lectii in ceea ce priveste filmarea si editarea unui clip video. Cu toate acestea, imaginea populara a institutiei nu s-a schimbat prea mult in ultimul secol. Astfel, atunci cand te gandesti la o biblioteca, iti vei imagina, probabil, o cladire arteziana, umpluta cu carti si reviste, pline de praf, si cu paznici extrem de stricti, care v-ar da afara din cladire la cel mai mic sunet pe care il scoti, pentru ca deranjeaza ceilalti clienti care citesc sau studieaza carti.

Ei bine, acest lucru se schimba, intrucat majoritatea oamenilor utilizeaza telefoanele lor pentru aproape orice trebuie sau nu trebuie sa faca, iar aceasta reprezinta o schimbare culturala care ameninta sa reduca bibliotecile la istorie. Astfel, exista o multime de platforme pe internet care pun la dispozitie carti si pentru cei care isi doresc sa citeasca, oferindu-le posibilitatea de a citi gratuit volumele pe care ar putea plati un anumit pret de la bibloteca. Insa tehnologia nu este singura care a intervenit pe domeniul biblotecilor, acestea la randul lor intervenind in domeniul tehnologic. Astfel, unele bibloteci s-au reprofilat ca centre culturale si de instruire pentru epoca digitală. Nu este vorba doar de Wi-Fi gratuit sau acces la calculator. Unele dintre acestea imprumuta hotspot-uri mobile. Altele ofera cursuri despre  cele mai recente tehnologii, precum instrumente de editare a muzicii si imprimante 3D.

Duminica, bibliotecile din Statele Unite au inceput sa sarbatoreasca aceasta misiune a evolutiei lor in domeniul tehnologic in timpul Saptamanii Nationale a Bibliotecilor. Melinda Gates este presedinta onorifica a acestui eveniment anual, care este sponsorizat de Asociatia Americana a Bibliotecilor. Gates este o alegere potrivita, intrucat ea si sotul sau, Bill, au inceput sa finanteze computere, acces la internet si software pentru bibliotecile din comunitățile cu venituri mici, printr-o organizație pe care au inființat-o in anul 1997. Bibliotecile County Broward din Fort Lauderdale, Florida, arata exact cat de mult au evoluat biblotecile in acest sens. Incepand cu anul 2015, acestea au stabilit spatii precum studiouri video, pentru adolescenti – pe care biblioteca le numeste Creation Stations (statii pentru creare [n.red de continut] – pe filialele lor, pentru a le oferi vizitatorilor acces la tehnologie si pentru a preda abilitati digitale. Acestea ofera cursuri si ateliere de lucru in activitati de baza, precum crearea CV-urilor online si codarea, de HTML, CSS si alte formate care te pot ajuta sa-ti creezi un site web. Broward County dispune de modalitatile potrivite prin care sa aduca servicii de bibliotecă patronilor care nu ar fi putut sa patrunda niciodata in cladire.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *