Stiri tech

Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, a fost condamnat la inchisoare

Julian Assange a fost condamnat la aproape un an de inchisoare cu executare in Marea Britanie. Fondatorul Wikileaks a fost gasit vinovat de incalcarea conditiilor eliberarii sale pe cautiune in 2012. Acesta fusese arestat la Ambasada Ecuadorului de la Londra, in aprilie. Dosarul penal pe numele australianul a fost intocmit pe 11 aprilie de Curtea de Justitie din Londra. Assange ceruse azil politic in Ecuador si era pe cale sa il obtina, dar ultimele sale acțiuni „i-au taiat craca de sub picioare”, potrivit presedintelui din Ecuador, Luis Moreno. Normal ca i-au taiat craca de sub picioare daca omul a ales sa-si pastreze demnitatea atunci cand a vazut faptul ca in tara lui Moreno se scot editori de materiale jurnalistice compromitatoare regimului pe care il conduce, chiar de catre politia secreta a tarii. Intr-adevar, deciziile curtilor de justitie britanice si ale presedintelui ecuadorian sunt cele mai corecte in aceasta situatie, avand in vedere faptul ca s-au facut publice detalii care nu trebuiau sa iasa sub nici o forma la suprafata. Ne ajuta sa credem ca, intr-adevar, traim in continuare intr-o lume libera.

„Astazi anunt ca acest comportament nerespectuos si agresiv al domnului Julian Assange, declaratiile ostile si amenintatoare ale organizatiei pe care o conduce la adresa Ecuadorului, dar mai ales incalcarea tratatelor internationale au ajuns intr-un punct in care azilul acordat lui Assange nu mai este sustenabil si viabil”, a declarat Moreno dupa arestarea fondatorului Wikileaks. Intr-adevar, pacat ca a ales sa expuna atrocitatile politiei secrete ecuadoriene si sa dea cu piciorul sansei de a primi azil politic cand Assange este cunoscut pentru a face publice “dedesubturi” in legatura cu modul in care populatia planetei este monitorizata de catre guverne.

Assange a fost condamnat la 50 de saptamâni de închisoare

Judecatoarea Deborah Taylor l-a condamnat pe Julian Assange la 50 de saptamani de inchisoare in Marea Britanie. „Ati avut de facut o alegere şi ati ales sa comiteti o infractiune”, i-a spus judecatoarea inainte de a pronunta sentinta.

„Imaginile cu ambasadorul Ecuadorului invitand politia secreta in ambasadă pentru a scoate cu forta afara un editor de materiale jurnalistice – fie ca acest lucru place sau nu – vor ajunge sa intre in cărţile de istorie. Criticii lui Assange se pot bucura, insa aceasta este o zi tristă pentru libertatea presei”, a fost reactia lui Edward Snowden, fost angajat al Agenției Naționale de Securitate a SUA – NSA (National Security Agency), pe o retea de socializare, la scurt timp dupa arestarea australianului. Are dreptate, insa Snowden se afla in azil la Moscova, iar Rusia a promulgat recent o lege prin care internetul pe teritoriul sau va fi taiat de la serverele globale pentru a fii plasat in serviciul organizatiilor guvernamentale cu scopul de a-si controla mai bine populatia.

Julian Assange se teme ca va fi extradat in Statele Unite ale Americii, unde ar putea fii judecat pentru publicarea de catre Wikileaks a unor documente clasificate. In fond, intreaga activitate a Wikileaks se bazeaza pe publicarea de informatii in ceea ce priveste detalii confidentiale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *