Stiri tech

FCC interzice China Mobile in SUA, revizuieste alti operatori de transport chinezi

Comisia Federala pentru Comunicatii (FCC) a votat, joi, o motiune pentru a interzice companiei China Mobile sa furnizeze servicii in Statele Unite ale Americii si a declarat ca revizuieste si statutul altor furnizori chinezi din cauza preocuparilor legate de securitatea naționala. Printr-un vot unanim, comisarii FCC au respins cererea companiei China Mobile USA, formulata in 2011, de a furniza servicii de telefonie intre SUA si alte tari. Numeroase agentii federale de informatii au cerut agentiei sa respinga cererea pe fondul ingrijorarii că furnizorul, controlat de statul chinez, ar folosi accesul sau la retelele de comunicatii din Statele Unite pentru a ameninta securitatea nationala.

“China Mobile este, la urma urmei, detinuta si controlata de guvernul chinez”, a declarat președintele FCC, Ajit Pai, un republican, intr-o declaratie inaintea votului. “Exista un risc semnificativ ca guvernul chinez sa utilizeze China Mobile pentru a desfasura activitati care ar periclita serios securitatea nationala, aplicarea legii si interesele economice ale Statelor Unite.” Reprezentantul Comisiei FCC, Brendan Carr, a cerut, de asemenea, demararea unei investigatii privind alti furnizori de servicii din China carora li se acordase anterior aprobarea de a face afaceri in SUA. Carr a declarat ca SUA ar trebui sa ia “masuri suplimentare” si sa investigheze daca trebuiesc revocate aprobarile pentru China Unicom si China Telecom.

“O mare parte, daca nu tot, rationamentul care sta la baza deciziei de astazi pare sa se aplice cu forta egala sau mai mare asupra acestor autorizatii”, a declarat Carr. “Trebuie sa ne asiguram ca deciziile noastre din ultimele decenii nu pun in pericol interesele americane”.

Si Pai a declarat, la o conferinta de presa in urma reuniunii, ca agentia monitorizeaza deja activitatea acestor companii pentru a determina in ce masura sunt ar trebui revocate autorizatiile. A refuzat, totusi, sa spuna mai multe in legatura cu acest proces. Refuzul China Mobile si examinarea sporita a celorlalte companii chinezesti reprezinta o escaladare semnificativa a unui conflict intre SUA si China in privinta posibilitatii de a permite companiilor americane sa achizitioneze echipamente de telecomunicatii chinezești. De asemenea, vine pe fondul discutillor din aceasta saptamana intre Casa Albă si oficialii cu privire la tarifele pe care SUA le-a impus bunurilor importate din China.

Președintele Donald Trump a acuzat, in repetate randuri, China ca nu a fost fair-play in domeniul comertului si a cautat sa faca rau companiilor americane. Este de asteptat ca SUA sa ridice tarifele la importurile din China de la 10% la 25%, iar guvernul chinez vrea deja sa se razbune. Administratia Trump a blocat deja accesul companiei chinezesti Huawei de la a vinde echipamentului sau furnizorilor de servicii wireless din SUA, invocand preocupari legate de securitate. Si a sfatuit si celelalte tari din intreaga lume sa procedeze la fel. Securitatea nu este singurul lucru care tulbură oficialii americani atunci când vine vorba de Alte temeri sunt legate de eforturile Chinei de a depasi tehnologia americana. Astfel, China este considerata o amenințare majora pentru Statele Unite in cursa pentru dezvoltarea tehnologiei wireless 5G, care promite viteze de descarcare mai rapide si retele mai receptive. Statele Unite au fost lideri in dezvoltarea si implementarea tehnologiei 4G LTE si au cules avantajele de pe urma acestui business. Pe cand China deja este vazuta ca un lider in dezvoltarea tehnologiei 5G.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *