Social media

Informatiile unui cont de Instagram ale unui influencer, facute publice

Influencerii de pe Instagram isi fac viața publica. Acum, o baza de date expusa pare sa fi adaugat mai multe detalii informatiilor deja disponibile despre ei. Astfel, datele privind conturile a peste 49 de milioane de utilizatori ai Instagram, inclusiv influenceri si conturi de marca (ale unor politicieni, vedete sau figuri importante), au fost expuse online, potrivit unui raport al TechCrunch. Inregistrarile au inclus date publice care pareau a fi fragmentate din profilurile utilizatorilor Instagram, precum si date private, printre care numere de telefon si adrese de e-mail. Potrivit raportului, baza de date a apartinut companiei Chtrbox, o companie indiana de marketing care leaga influencerii de brandurile care isi doresc sa-si faca reclama prin intermediul videoclipurilor acestor influenceri, pentru ca sunt o sursa suficient de buna de publicitate. Cei de la Chtrbox nu au comentat inca pe tema acestui zvon. 

“Ne confruntam cu problema pentru a intelege daca datele descrise – inclusiv numerele de e-mail si de telefon – au fost de la Instagram sau din alte surse”, a spus purtatoarea de cuvant a Instagram intr-o declaratie pe aceasta tema. “De asemenea, suntem in cautarea unui dialog cu Chtrbox pentru a intelege de unde provin aceste date si cum au devenit disponibile in mod public”. Instagram interzice expunerea detaliilor despre utilizatori, in termeni si servici. Insa, avand in vedere faptul ca apartine de Facebook, Site-ul Chtrbox afirma ca are mai mult de 184 000 de influenceri ai Instagram drept clienti, ceea ce este cu mult mai mic decat numarul de inregistrari al bazei de date.

Nu este prima data cand s-au scurs informatii despre conturi de Instagram ale unor utilizatori de profil inalt. In 2017, hackerii au profitat de un bug software al aplicatiei de partajare a fotografiilor pentru a gasi numere de telefon si informații de contact pentru utilizatorii celebri. Cercetatorul independent in domeniul securitatii informatice, Anurag Sen, a gasit datele, potrivit TechCrunch, care au mai afirmat si faptul ca baza de date nu mai este vizibila publicului. Este o expunere mai mare a unei baze de date cloud necorespunzatoare – o problema care creste din ce in ce mai mult pe masura ce tot mai multe companii introduc date sensibile pe serverele cloud fara a avea expertiza necesara pentru blocarea datelor. Cercetatorii din întreaga lume cauta baze de date expuse si incearca sa convinga companiile sa le securizeze, ca si cum ar fi o memorie cache a unor informatii demografice despre 80 milioane de gospodarii americane, eliminate in aprilie.

Mark Risher, seful departamentului de securitate a contului de la Google, a declarat ca utilizatorii celebriti de pe Instagram ar putea fi expusi riscului daca hackerii ar fi luat pus  maina pe adresele de e-mail private. El a recomandat utilizatorilor Gmail sa-si verifice setarile de securitate prin intermediul verificarii de securitate Google si sa stabileasca, de asemenea, protectii suplimentare pentru conectare, inclusiv instructiunile si Programul de protectie avansata.

“Avand in vedere caracterul ridicat al unora dintre aceste conturi, atacatorii ar putea incerca sa intre in conturile de e-mail ca un mijloc de a se impodobi cu contul legitim al titularului”, a spus Risher.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *