Social media Stiri tech

Momentul prielnic pentru a termina cu companiile tech. Amazon, Facebook, Google si Apple se confrunta cu o examinare

Marile companii din domeniul tech se confrunta cu o imagine din ce in ce mai sifonata. Insa una meritata, din cauza actiunilor pe care continua sa le intreprinda crezand ca opinia publica nu va fii, eventual, informata in legatura cu mizeriile ce au loc in culisele acestui business tehnologic. Sau, probabil, stiind si nepasandu-le de urmari. In fine, aceste companii au imaginea patata de tot felul de scandaluri, intre care enumeram incalcarea protectiei si transmiterea de date, politici anti-competitionale si o atitudine generala de nepasare in ceea ce priveste distribuirea unui continut neadecvat. Si atitudinea publicului in ceea ce priveste aceste companii s-a schimbat radical. Daca acum 7-8 ani, utilizatorii priveau cu entuziasm diversele schimbari, iar organele de justitie interveneau doar in cazuri mai speciale, acum situatia sta la polul opus. Utilizatorii privesc cu scepticism diversele corporatii, iar organele de justitie sunt decise sa aduca mariile companii in procese, pentru a le amenda si a le taxa fiecare pas gresit. 

S-a ajuns la momentul in care co-fondatorul Facebook, Chris Hughes, a lansat noi acuzatii la adresa vechiului sau prieten si coleg de facultate, directorul executiv al retelei, Mark Zuckerberg, cu o optiune de aproape 6.000 de cuvinte din New York Times, in care a sunat la alarma asupra monopolului presupus al retelei sociale. “Puterea lui Mark este fara precedent si ne-americana”, a scris Hughes, care a parasit Facebook in 2007 si si-a vandut toate actiunile in cadrul companiei americane in 2012. “Este timpul sa spargem Facebook”. Hughes este departe de a fi singurul care are aceasta opinie in privinta mariilor companii din domeniul tech. 

Desi sunt sigur ca Donald Trump o sa castige, cel mai probabil, un nou mandat ca presedinte al Statelor Unite, si Elizabeth Warren, o candidata din partea Partidului Democrat pentru alegerile prezidentiale din 2020, si-a inclus in programul sau prezidential ruperea acestor companii din domeniul tech. Sunt sigur ca, la cati nemultumiti de industrie se afla in momentul asta in SUA, Warren o sa adune ceva voturi pe aceasta tema, in cazul in care va beneficia de sustinerea partidului sau la viitoarele alegeri. 

Chiar presedintele Trump a sugerat el insusi ca Statele Unite ar putea lua masuri impotriva acestor companii, insa si de faptul ca ar putea beneficia de pe urma unor amenzi de miliarde de dolari pentru practici antitrust pe care le-au impus autoritatile de reglementare europene celor de la Google si altor companii de tehnologie. Acesti lideri corporativi, care se numara printre cele mai valoroase companii din lume, se confrunta acum cu o amenintare mult mai mare, aceea ca vor fi “sparte”. Gen, ele sunt un tot unitar cu mai multe companii aflate in subordine. Se planuiesc niste despartiri.

Astfel, Facebook ar putea fi fortat sa cedeze controlul asupra Instagram si WhatsApp, Amazon asupra Zappos si Whole Foods, Google ar putea pierde YouTube, iar Apple ar putea sa se desparta de App Store. Facebook si-a folosit cele doua servicii pentru a colecta date, Apple pentru a domina concurenta, Google si Amazon au incalcat reguli elementare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *