Stiri

Paul Ceglia, un fugar urmarit de Facebook, a fost eliberat de presedintele Ecuadorului

Ok, titlul poate suna putin a caterinca, dar garantez ca cei de la Facebook chiar il vor prins pe acest individ. De ce? Pentru ca a incercat sa extorsioneze de la compania americana miliarde de dolari. Paul Ceglia, care a petrecut trei ani ca fugar dupa ce a fost acuzat de incercarea de a spala bani de la Zuckerberg, este din nou un fugar, spun procurorii americani. Departamentul de Justitie al SUA a facut acest anunt in cursul zilei de luni, dupa ce le-au fost comunicata decizia presedinteui din Ecuador de a respinge o cerere de extradare a Statelor Unite.

“Guvernul continua sa-l considere pe Ceglia un fugar si sa caute întoarcerea sa in Statele Unite pentru a raspunde acuzatiilor”, a declarat avocatul adjunct al SUA, Janis Echenberg, judecatorului districtului Vernon Broderick din Manhattan.

Ceglia, un salesman al unei companii de lemne din New York, a fost eliberat din custodie, in Ecuador la începutul acestei luni, a declarat Departamentul de Justitie, la noua luni dupa arestarea lui de catre autoritatile ecuadoriene, in august 2018. La momentul disparitiei sale, in martie 2015, Ceglia astepta un proces la curtea federala din New York, sub acuzația de frauda prin corespondenta si frauda prin cablu, legata de incercarea lui de a extorsiona miliarde de dolari de la Facebook si Zuckerberg. El si-ar fi scos bratara electronica de la glezna si a reusit sa dispara de pe teritoriul american, impreuna cu sotia, doi copii si un caine. Ceglia, in vârsta de 45 de ani, a intentat un proces impotriva lui Zuckerberg in 2010, sustinand ca el si Zuckerberg, pe atunci un student la Universitatea Harvard, au semnat un contract in aprilie 2003, care a promis lui Ceglia 50% din actiunile initiativei web care urma sa devina Facebook.

Ceglia a inclus un contract de doua pagini si e-mail-uri intre el si Zuckerberg ca dovada a acordului. După o examinare medico-legala a probelor, autoritatile au decis faptul ca Ceglia a falsificat pur si simplu prima pagina a contractului si a anexat-o la o a doua pagina continand semnaturile ambelor parti. Procesul lui Ceglia impotriva lui Zuckerberg a fost respins în 2014, dupa ce un judecator a declarat ca a găsit dovezi clare in ceea ce priveste  contractul din 2003, prezentat in revendicarea fostului corporatist, era o “fabricatie recent creeata”. In timpul petrecut in Ecuador, Ceglia a mai devenit tata inca o data, avand un al treilea fiu, in varsta de 14 luni si care este supus asistentei copilului in instanta, a scris presedintele ecuadorian, Lenin Moreno, intr-o scrisoare in data de 5 iunie.

“Ca o masura de protectie impotriva lui, un astfel de ordin ii interzice sa plece din tara”, a scris Moreno in scrisoarea sa in care a comunicat refuzul cererii de extraare. “Acestea sunt probleme umanitare, deoarece statul este obligat sa onoreze si sa aplice drepturile fetelor, baietilor si adolescenților, conform principiului interesului lor.”

In privinta acestei stiri, au fost contactati cei de la Facebook si Robert Ross Fogg, avocatul lui Ceglia, insa nici unul dintre acestia nu a declarat inca nimic in aceasta privinta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *