Stiri tech

Google nu va mai avea voie, temporar, sa asculte inregistrari in Uniunea Europeana

Google trebuie sa inceteze sa mai asculte inregistrari vocale de la persoane care folosesc programul sau asistent in orice tara din Uniunea Europeana, au declarat joi autoritatile de reglementare din Germania. Interdictia va dura trei luni, in timp ce agentia de paza a datelor din Germania investigheaza problemele de confidentialitate. Serviciul Asistent al gigantului de cautare, similar cu Alexa al Amazon si cu Siri-ul Apple, permite oamenilor sa-si foloseasca vocea pentru a aprinde o lumina sau pentru a primi titlurile diminetii prin dispozitive, inclusiv un difuzor inteligent Google Home, un telefon Android sau iPhone. Un procent mic din aceste inregistrari vocale sunt auzite de lucratorii umani de la Google, si de catre lucratorii terti, cu scopul de a imbunatati software-ul si de a intelege mai bine intrebarile oamenilor, au spus reprezentanti ai companiei.

Insa, aceste inregistrari ar putea include informatii sensibile, private, despre viata unei persoane. Si nu numai de la utilizatorii care folosesc dispozitivul, dar si de la alte persoane din aceeasi gospodarie, a declarat comisarul din Hamburg pentru protectia datelor si libertatea informatiilor intr-un comunicat in legatura cu aceasta interdictie impusa companiei americane. Luna trecuta, Google a confirmat faptul ca operatorii terti care analizeaza datele lingvistice ale asistentului au pierdut conversatii private olandeze. Radiodifuzorul public belgian VRT NWS a declarat ca peste 1.000 de fisiere au fost scurse, inclusiv inregistrari din cazuri in care utilizatorii au declansat software-ul Google accidental. Fiind auziti in timp ce isi desfasurau cele mai intime activitati (nu, nu ma refer la prostii) din viata de zi cu zi.

“Utilizarea sistemelor de asistenta lingvistica trebuie sa fie intr-un mod transparent, astfel incat să fie posibil un acord informat al utilizatorilor”, a declarat Johannes Caspar, comisarul din Hamburg pentru protectia datelor si libertatea informatiilor, in cadrul unui comunicat. “In special, aceasta presupune furnizarea de informatii suficiente si informarea transparenta a celor afectati cu privire la procesarea comenzilor vocale, dar si despre frecventa si riscurile activarii necorespunzatoare”. Google a spus ca „a intrerupt” recenziile lingvistice ale datelor audio dupa scurgerea audio olandeza. Compania a mai spus ca lucreaza cu autoritatile de reglementare germane.

“Lucram cu autoritatea de protectie a datelor din Hamburg pentru a evalua modul in care efectuam recenzii audio si ne ajutam utilizatorii sa inteleagă cum sunt utilizate datele”, a declarat o purtatoare de cuvant intr-un comunicat. “Aceste recenzii ajuta la imbunatatirea sistemelor de recunoastere vocala intre diferite accente si dialecte ale unei limbi. Nu asociem clipuri audio cu conturile utilizatorilor in timpul procesului de revizuire si realizam doar recenzii pentru aproximativ 0,2% din toate clipurile.”

Alți giganti tehnologici au fost sub supraveghere intensa pentru modul in care si-au folosit inregistrarile vocale. Amazon a declarat ca un numar „extrem de mic” de inregistrari Alexa sunt adnotate pentru a ajuta la imbunatatirea sistemelor sale de recunoastere a vocii. Antreprenorii Apple aud ca au auzit si înregistrări private, inclusiv informatii medicale, potrivit unui raport al The Guardian, de luna trecuta. Apple a declarat pentru The Guardian ca o „portiune mica” a datelor este folosita pentru a ajuta la imbunatatirea Siri si a recunoasterii vocale. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *