Lucrul asta ma face sa imi amintesc de vremurile in care lucram la call center pentru serviciul de clienti al celor de la Orange. Auzeam in fiecare zi o nemultumire generala din partea clientilor in legatura cu aceste tarife, dadeam de pustani si pustoaice, tineri pe la 20 de ani, oameni mai in varsta, oameni de la tara, oameni cu o situatie materiala mai precara. Desigur, lucram la abonamente, deci un lucru de genul ar fi de asteptat din partea multora. Plus ca se mai suna si pentru cost suplimentar, iar in baza de date aveam posibilitatea sa arunc privirea catre unele apeluri si vedeam inclusiv numere scurte formate de catre anumiti clienti de sex masculin. E ok, cu totii avem placerile noastre. In fine, destul despre fostul meu loc de munca, sa trecem direct la subiectul din titlu.
Digi, Orange, Vodafone, Telekom, Lycamobile si, in general, toate retelele telecom din Romania vor trebui sa reduca semnificativ tarifele pentru apelurile efectuate de catre utilizatori. Cum spuneam, si asta era una dintre problemele cu care ma confruntam la serviciul clienti al Orange, lumea se plangeea ca e prea scump un apel in afara resurselor pe care le aveau la momentul respectiv. Decizia este a ANCOM si a lansat in consultare publica proiectul de reducere a tarifului maxim. Dar nu e o decizie care a fost luata acum si o sa fie implementata in scurt timp, deci banuiesc ca te intrebi exact de cand ai putea sa te bucuri de preturi mai mici?
Pe 20 decembrie 2018 au intrat în vigoare, la nivel european, prevederile Directivei (UE) 2018/1972 care prevad aplicarea, pana cel tarziu la data de 31 decembrie 2020, a unor tarife maxime de terminare a apelurilor la puncte mobile, respectiv la puncte fixe, unice la nivelul Uniunii Europene. Astfel, si operatorii din Romania, de la Orange pana la Digi si Lycamobile, va trebui sa se conformeze. Chit ca nu le prea convine sa scada una dintre principalele lor surse de venit in afara abonamentelor si magazinelor de telefoane mobile. Din nevoia de a se conforma cu noile reglementari ale Uniunii Europene, cei de la ANCOM au venit cu un proiect de modificare a tarifelor. ANCOM sustine ca proiectul de acum e o masură tranzitorie, pana la adoptarea unui tarif de terminare a apelurilor la puncte mobile unic la nivel european.
Tariful maxim reglementat ar urma sa scada la suma de 0,76 eurocenti/minut, in comparatie cu 0,84 eurocenti/minut, cat este in prezent. Nu este o schimbare atat de semnificativa, insa ar urma sa se mai produca schimbari odata ce se reglementeaza un tarif la nivel european, dupa cum au spus si cei de la ANCOM. Si, pentru a raspunde cum se cuvine la prima intrebare: noul tarif ar urma sa fie practicat de operatorii Digi, Orange, Vodafone, Telekom si Lycamobile incepand cu data de 1 ianuarie 2020.
După parcurgerea procesului de consultare publica nationala, tariful maxim reglementat pentru apelurile la puncte mobile propus de ANCOM va intra si in procedura de consultare europeana.