Stiri tech

Google da peste cap planurile Huawei prin noul sau anunt in privinta accesului la Android

Cei de la Huawei se fla intr-o criza continua atunci cand vine vorba de sistemul lor de operare. E o chestiune pe care nu o pot rezolva atat de usor in ultimul timp, mai ales avand in vedere faptul ca situatia in care se afla in prezent este una extrem de incerta. Huawei a construit Harmony OS, in mare parte pentru a-si reduce dependenta fata de alte companii. Desi acesta este doar pretextul pe care il prezinta oficialii chinezi, iar principalul motiv se crede a fi tensiunea dintre Statele Unite si China in privinta unui eventual razboi comercial. Evident, compania chinezeasca nu are inca posibilitatea de a utiliza acest sistem de operare pentru telefoanele sale. Cu alte cuvinte, Huawei planuieste sa ramana pe Android, cel putin pentru modelele flagship pe care le va lansa. Doar ca acest lucru nu este atat de usor pe cat ar parea, din cauza faptului ca interdictia impusa de Trump prin acel ordin executiv nu a fost ridicata, ci doar relaxata. 

Plus ca decizia finala in acest caz le apartine, oricum, celor de la Google. Tocmai la scurt timp dupa declaratia lui Vincent Yang, care a sugerat ca Huawei vrea sa ramana pe Android un purtator de cuvant al celor de la Google a declarat ca Mate 30 nu va putea fi lansat cu aplicatii si servicii Google, conform Reuters. Aceasta informatie a fost reconfirmata de compania americana si pentru publlicatia The Verge din Statele Unite. Asta inseamna ca ar putea avea Android, insa fara acces la Play Store, Maps, YouTube sau Gmail. Ceea ce complica radical situatia companiei chinezesti.

Unde sa mai mentionez si faptul ca Huawei are o amanare de 90 de zile din partea Statelor Unite, timp in care poate intretine relatii comerciale cu companiile americane si poate utiliza tehnologiile lor, inclusiv Android, sistemul de operare al celor de la Google. Doar 90 de zile, ceea ce nu ar fi suficient pentru compania chinezeasca decat sa-si gaseasca un alt sistem de operare. Optiunile sunt diferite. Recent a aparut stirea ca Huawei ar urmari un parteneriat cu guvernul rus pentru a putea utiliza Aurora OS in mod temporar. S-a mai vorbit despre aceasta varianta inainte de anuntul oficial al Harmony OS, 

Faptul ca cei de la Huawei planuiesc sa utilizeze Harmony OS doar pentru smartwatch-uri si televizoare, pana in momentul de fata, inseamna ca nu sunt gata pentru a testa performanta acestui nou sistem de operare pe flagship-urile sale. Cu toate ca sunt surse care sustin ca, in Europa si in alte tari din afara Chinei, Mate 30 Pro ar putea fi lansat cu Harmony OS si cu App Gallery. Desi, dupa cum spuneam, AppGallery este un magazin la care mai sunt atat de multe de lucrat incat compania chinezeasca ezita sa se avante in a-l utiliza pentru cele mai asteptate telefoane ale sale. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *