Stiri tech

Uber lanseaza o aplicatie destinata conectarii soferilor cu intreprinderile

Compania care se ocupa de calatorii prin oras, Uber Technologies Inc, a declarat ca a lansat o aplicatie numita Uber Works, pentru a conecta lucratorii temporari care doresc sa lucreze pe ture cu intreprinderile care incearca sa-si repare greselile prin fel de fel de beneficii artificiale. Aplicatia, disponibila momentan doar in Chicago, va arata lucrătorilor schimburile disponibile intr-o anumita zona si va ajuta întreprinderile care se luptă pentru creșterea personalului în timpul cererii maxime și cu schimburi ratate și cifră de afaceri ridicată, a declarat Uber intr-o postare pe blog.

„Uber Works are un tablou de bord pentru afaceri si ne conectam direct cu intreprinderile, inclusiv restaurantele si altele, pentru a-i ajuta [n.r. pe soferi] sa completeze turele goale”, a declarat pentru Reuters un purtator de cuvant al companiei. Miscarea de a-si diversifica activitatile de baza vine intr-un moment in care principalele operatiuni de vanzare pe piata ale Uber se confrunta cu concurenta din Asia, in timp ce compania americana se confrunta, de asemenea, cu un control de reglementare pentru clasificarea soferilor sai in contractori independenti.

Luna trecuta, un sofer de Uber a dat in judecata compania dupa ce consilierii locali din California au votat pentru a ajuta mii dintre acesti lucratori sa devina angajati cu acte in regula si sa se bucure de beneficii asociate. Bine, in Uber, angajati sunt doar oamenii de la birouri, cei care fac toata munca pentru compania de ride sharing sunt doar contractori maxim. Doar ca, si am vorbit despre asta intr-un articol anterior, s-a dat o lege in California, conceputa sa limiteze utilizarea a astfel de practici de catre companiile din industria tech, si care va intra in vigoare incepand de la 1 ianuarie.

Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, vorbea la un moment dat despre aceasta lege, pe vremea cand era doar o initiativa legislativa, afirmand fatul ca companii precum Uber – a carei valoare de piata, in prezent, este estimata la aproximativ 56 miliarde de dolari – au abuzat de legea angajarii si au inrautatit conditiile oamenilor care lucreaza pentru aceste servicii. Evident, vizate erau serviciile de ride sharing, care se ocupa mai mult de astfel de practici. Nu ca nu ar fi si altele in afara de Uber sau Lyft, doar ca alt mare scandal in privinta tratamentului angajatilor de catre o companie este cel cu Amazon si angajatii din depozite.

„Muncitorii isi pierd drepturi de baza precum salariul minim, zilele platite de concediu medical, precum si asigurare de sanatate”, a scris el. „Angajatorii evita responsabilitatea pentru programele nete de siguranta, cum ar fi compensatia lucratorilor si asigurarea pentru somaj. Contribuabilii sunt lasati sa achite factura.”, spune Newsom. 

Iar acum, evident, Uber incearca sa-si plieze activitatea astfel incat sa nu incalce noua lege. Schimbari pe care le iau fortati de noi reglementari ca orice companie tech respectabila. Toate astea in timp ce isi fac vocala nemultumirea fata de noile prevederi, ca si cum nimeni nu ar sti ca sunt nemultumiti de faptul ca s-a promulgat legea. Sunt, in schimb, o multime de soferi care au dat in judecata Uber in urma promulgarii acestei legi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *