Stiri

Despre caderea guvernului Dancila si variante pentru un nou cabinet

Dupa cum bine stim, acum cateva zile, Romania a scapat de unul dintre cele mai performante guverne din istoria sa. Privesc acest lucru cu regret, iar viitorul cu o incertitudine de frica de a nu vedea tara in aceeasi groapa in care ne-a dus regimul Basescu si PDL. Pentru ca 7 ani de guvernare pesedista aproape neintrerupta (cu o pauza prin 2015-2016 pentru guvernul tehnocrat al lui Dacian Ciolos) au fost suficienti pentru a ridica nivelul de trai al tarii, aduce o crestere economica semnificativa, a crea mai multe locuri de munca si, nu in ultimul rand, a reduce coruptia si a imbunatati sistemul judiciar. Si… o sa incetez cu sarcasmul pentru ca nu e amuzant, am inteles ideea. Acum 4 zile, guvernul condus de presedintele PSD, Viorica Dancila, a fost demis in urma unei motiuni de cenzura, care a trecut cu 238 de voturi “pentru” si 4 “impotriva” (in conditiile in care parlamentarii PSD s-au abtinut de la vot… majoritatea, in orice caz). 

Dancila va ramane interimara in functia de prim-ministru pana la instaurarea unui nou cabinet. Rog un moment de reculegere. Pentru ca reusise sa preia controlul asupra PSD dupa arestarea lui Dragnea, ajungand chiar candidata partidului la alegerile prezidentiale (desi PSD nu inseamna cine stie ce partid, ar fi avut prezidentiabili cu o imagine mai curata spre deosebire de Dancila). 

Presedintele Iohannis vrea sa numeasca un nou premier azi. Sau cel tarziu maine. Iohannis a anuntat ca nu va desemna un premier din partea PSD, deci scenariul din 2012 s-ar putea repeta. Pe atunci, in urma unei motiuni de cenzura, PDL a iesit de la guvernare dupa demiterea lui Mihai Razvan Ungureanu si a intrat coalitia USL (PSD+PNL+PC) cu presedintele PSD de atunci, Victor Ponta, in functia de premier. Doar ca, in situatia de fata, Opozitia nu se declara pregatita pentru a intra la guvernare cu un an inaintea alegerilor parlamentare. Iar Iohannis se declara impotriva alegerilor anticipate pentru ca sunt greu de organizat, iar Dancila ar ramane interimara pana in primavara. Ceea ce descrie el un scenariu macabru pentru Romania. 

Singurul partid care s-a aratat dispus de a intra la guvernare a fost, evident, PNL. A fost si PMP-ul lui Traian Basescu, deci probabil ca cele doua partide vor face o coalitie pentru a intra impreuna la guvernare, cu PMP-ul primind 1-2 ministere in noul guvern, cel mai probabil. Interesante vor fi concesiile pe care sunt pregatiti sa le faca celor de la UDMR pentru ca ungurii sa le sprijine cabinetul. Sau cum ar urma sa voteze formatii ca ALDE sau Pro Romania. Sau USR, cu care cei de la PNL nu pot ajunge la nici un fel de acord.

Cel mai probabil Ludovic Orban, presedintele PNL, urmeaza sa fie desemnat premier. E o pozitie pe care “liberalii” au facut-o publica timp de ani de zile, ca Orban e varianta partidului pentru prim-ministru in cazul in care se reuseste intrarea la guvernare. Deci urmeaza sa avem un guvern PNL + PMP cu Orban premier. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *