Stiri

Parlamentarii americani vor sa stie daca TikTok prezinta un risc de securitate nationala

Razboiul comercial dintre China si SUA parea oarecum rezolvat, mai ales avand in vedere faptul ca a ajuns la stadiul in care s-a semnat un acord preliminar intre cele doua parti. Asta nu inseamna, aparent, faptul ca America va scoate companiile tech chinezesti de pe lista neagra a companiilor care au interzis pe teritoriul Statelor. Ba, mai mult, evalueaza si re-evalueaza statutul unor companii pentru a-si da seama exact in ce masura poate aceasta sa prezinte o amenintare pentru securitatea nationala. Dupa Huawei, despre care s-a descoperit ca ar fi furnizat guvernului de la Beijing informatii vitale in legatura cu tarile in care lucra si companiile cu care lucra, nu s-ar fi vazut, totusi, ca inca un nume mare din China continentala sa cada. Ei bine, acum si TikTok se afla sub vizorul autoritatilor americane, desi nu se stie exact masura in care acest serviciu ar puytea fi daunator pentru securitatea nationala a tarii. Poate, totusi, gasesc ei ceva si o sa vedem in scurt timp si TikTok banat din America. Asta spre nemultumirea multor tineri care petrec din ce in ce mai mult timp pe respectiva retea sociala. 

TikTok este o combinatie intre o platforma video si o aplicatie social media cu o interfata usor similara cu cea a Instagramului. Aceasta aplicatie le permite utilizatorilor sai sa distribuie tot felul de clipuri cu ei, facand lip-syncing sau tot felul de alte metode de divertisment pe melodii populare (sau nepopulare, in functie de gusturile fiecaruia). Desigur, platforma a crescut atat de mult incat au devenit populari o gramada de entertaineri care posteaza clipuri de maxim 40 de secunde. Au ajuns sa se mute pe TikTok si multi dintre “influencerii” de pe YouTube, care se considera tari pe partea de entertainment in ciuda unui continut repetitiv si cringe. In fine, TikTok in 2019 a devenit una dintre cele mai populare aplicatii din lume, fara dar si poate. Aplicatia este detinuta de catre compania chinezeasca ByteDance. 

Parlamentarii din Congresul american si-au exprimat ingrijorarea ca guvernul chinez ar putea forta ByteDance sa transfere datele utilizatorilor din SUA catre Beijing si au numit aplicatia „o amenintare de contrainformații pe care nu o putem ignora”. “In timp ce compania a declarat ca TikTok nu opereaza in China si stocheaza datele utilizatorilor din SUA, ByteDance este in continuare obligata sa respecte legile Chinei”, au scris senatorii. „Fara o justitie independenta sa examineze cererile formulate de guvernul chinez pentru date sau alte actiuni, nu exista niciun mecanism legal pentru ca companiile respective sa faca apel daca nu sunt de acord cu o solicitare”. Aici au dreptate. 

Intr-o postare pe blog care raspunde la scrisoarea de joi, TikTok a spus ca toate datele utilizatorilor din SUA sunt stocate in America cu redundanta de rezerva in Singapore. „Centrele noastre de date sunt situate in intregime in afara Chinei si niciuna dintre datele noastre nu este supusa legislatiei chinezesti”, a scris compania. „Mai departe, avem o echipa tehnica dedicata, axata pe respectarea politicilor de securitate cibernetica si practicile de confidentialitate si securitate a datelor”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *