Stiri

Dependenta de internet in Romania, in cifre si statistici

Dependenta de internet si de smartphone-uri este un fenomen din ce in ce mai des intalnit. Si nu mai este o chestiunece tine doar de diferenta intre generatii, acum s-a raspandit la nivelul la care majoritatea populatiei este dependenta de a avea un smartphone si conexiune la internet. Ceea ce este un lucru cat se poate de interesant, avand in vedere faptul ca sunt multe controverse pe aceasta tema, iar majoritatea argumentelor contra in acest sens vin de la oameni care sunt ei insisi dependenti de internet. Prin urmare, ipocrizie. Desigur, fenomenul e mai raspandit in tarile in care nivelul de trai este mai ridicat. Si contrar credintelor populare, a fi dependent nu inseamna ca nu poti si sa lucrezi pentru a te intretine. Romanii o demonstreaza cel mai bine atunci cand prind un program de munca mai lejer si incep sa dea click-uri pe telefon, sa joace jocuri, sa vorbeasca cu prietenii pe Messenger si chestii de genul. Cunosc fenomenul din experienta proprie, de ce sa mint. Deja nu mai vorbim despre ipocrizie, ci despre auto-ironie. 

Si pentru ca tot am intrat in tema cu romanii care stau pe telefon, sa vedem exact, statistic, cat de dependenti sunt romanii de internet si cati au la discretie un smartphone. Trebuie luat in considerare si faptul ca Romania, fiind o tara mai putin avansata fata de celelalte tari ale Europei, are o piata a dispozitivelor conectate la internet destul de mica in momentul de fata, si e imediat 2020. Poate e doar parerea mea, insa asta spune foarte multe. Dar in fine, in ciuda acestui lucru, smartphone-urile sunt extrem de populare printre romani. 

In prima jumatate a anului, peste 95% dintre utilizatorii de internet din Romania, cu varste cuprinse intre 16 si 64 de ani, sustin ca au smartphone. Ceea ce inseamna ca moda s-a extins rapid, insa nu vad de ce nu au fost incluse persoanele cu varste cuprinse intre 6 si 16 ani, pentru ca si acolo sunt extrem de populare dispozitivele care se pot conecta la internet. Pentru ca, da, copilul de 6 ani in Romania are o tableta, in timp ce parintii lui se plang de faptul ca duc un trai de pe o zi pe alta si ca nu mai au bani de machiaje sau bere. In orice caz, nu e complicat sa faci rost de un smartphone, pana si cei mai saraci au un Allview sau un alt smartphone chinezesc cumparat la pretul de sub 200 de lei. Eu personal am un Huawei Y6 (2019), dar asta pentru faptul ca nu am vrut sa dau mai mult de 500-600 de lei pe un telefon. 

Tot conform sondajului respectiv, in prima jumatate a lui 2019, cel mai lung timp de conectare la internet, in medie, s-a inregistrat la utilizatorilor de calculatoare si tablete. Media a fost de de 4 ore si 20 de minute pe zi. Pe telefon, media a fost cu o ora mai scurta – 3 ore si 21 de minute. Sunt statistici care demonstreaza faptul ca acei utilizatori de calculatoare si tablete mai pot sa si iasa afara, tot era mare tam-tam pe aceasta tema.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *