Stiri tech

Trump ataca Apple pentru a slabi criptarea datelor in fata celor de la FBI

Presedintele Statelor Unite, Donald Trump a cantarit optiunile intr-o lupta re-aprinsa in privinta criptarii datelor, atacandu-i pe cei de la Apple pentru politica companiei americane de a refuza sa creeze conditiile are ar ajuta fortele de ordine americane sa deblocheze telefoanele teroristilor si, astfel, sa faca o misiune mai usoara din capturarea acestora.  La doar o zi dupa ce secretarul pentru Justitie si procurorul general, William Barr, l-au criticat pe gigantul tehnologic pentru lipsa de „ajutor de fond” in ancheta pe care autoritatile americane o conduc in privinta unui atentat ce a avut loc la o baza navala din Florida, presedintele adaugă acum presiunii asupra Apple.

Intr-un tweet postat in cursul zilei de marti, Trump a scris ca: „Ajutam Apple mereu in ceea ce priveste politicile sale de COMERT si in atat de multe alte probleme, si totusi acestia refuza sa deblocheze telefoanele folosite de ucigasi, traficanti de droguri si alte elemente criminale violente”. El a cerut celor de la Apple sa renunte la aceasta politica si sa ajute guvernul american in ancheta sa. Contactata de mai multe publicatii din presa americana pentru a oferi o reactie la cald, Apple a refuzat sa comenteze observatiile lui Trump. Luni, compania a declarat ca respinge ideea Departamentului de Justitie ca nu a ajutat autoritatile americane la demararea anchetei respective.

“Cand FBI a solicitat informații referitoare la acest caz in urma cu o luna, le-am dat toate datele aflate in posesia noastra”, spuneau cei de la Apple intr-o declaratie pentru NBC News acum ceva vreme. Acum, compania americana declara ca a furnizat informatiile necesare pentru cei de la FBI, inclusiv informatii despre cont, backup-uri iCloud si alte date de tranzactie pentru mai multe conturi asociate dispozitivului. Reprezentantii Apple au mai spus si ca nu au primit solicitari in legatura cu un al doilea iPhone in aceasta ancheta pana la data de 8 ianuarie. Desi compania este perfect capabila sa furnizeze toate aceste date pentru investigatii, Apple ramane ferma in ceea ce priveste faptul ca nu isi va incalca politica de confidentialitate pentru a coopera la ancheta guvernului american, in ciuda naturii investigatiei.

“Am sustinut mereu ca nu exista o usa in spate doar pentru baietii buni”, au spus cei de l;a Apple intr-o declaratie in cursul zilei de luni. „In aer liber pot fi exploatate si de cei care ne ameninta securitatea nationala si securitatea datelor clientilor nostri.”

In timp ce Apple incearca sa diminueze public disputa, exista rapoarte conform carora compania americana s-ar pregati, de asemenea, pentru o posibila confruntare in instanta cu cei de la Departamentul de Justitie pentru a apara dreptul de a mentine criptate datele iPhone-urilor sale. Potrivit The New York Times, executivii companiei au fost luati prin surprindere de escaladarea rapida a cazului, iar unii oficiali ai Apple si-au exprimat scepticismul in privinta faptului ca cei de la FBI si-ar fi epuizat instrumentele la indemana pentru a accesa iPhone-urile criminalilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *