Telefoane

Conflictul cu Huawei continua: directorul financiar al companiei, cercetat in Canada

Huawei este un gigant in domenii precum servicii de telecomunicatii si productie de telefoane mobile, insa serviciul este interzis pe scara larga in tari precum Statele Unite ale Americii. Controlul gigantului chinez asupra telecomunicatiilor la nivel mondial a fost unul puternic in ultimii ani de zile, insa, tocmai datorita acestui fapt, tarile care au adoptat serviciile companiei in trecut interzic acesteia sa-si utilizeze echipamentele pentru retelele lor 5G. Telefoanele sale sunt, de asemenea, practic invizibile in SUA, in ciuda faptului ca acestea sunt prezente masiv in intreaga lume. Presedintele companiei a prezis ca 2020 va fi un an „dificil” pentru Huawei si, cu siguranta, au existat provocari. Statele Unite continua sa-si preseze aliatii sa interzica celor de la Huawei sa mai lucreze la retelele lor 5G. Actiune ce a avut un anumit succes pana in momentul de fata, in sensul in care, in prima faza, Australia si Canada au interzis imediat Huawei in tarile lor. 

In iulie, si Marea Britanie a optat pentru interzicerea Huawei de la infrastructura sa 5G: echipamentul companiei trebuie eliminat pana in 2027 – o decizie pe care Huawei a considerat-o „dezamagitoare”, deoarece 5G devine din ce in ce mai popular. Asta dupa ce, intr-o prima faza, britanicii au permis companiei chinezesti sa continue sa lucreze la dezvoltarea retelei sale 5G. Si sunt si tari precum Franta, Germania sau Ungaria care au refuzat sa excluda participarea Huawei la dezvoltarea retelei sale 5G. 

Principala problema cu Huawei este presupusa relatie a companiei cu guvernul de la Beijing, lucru care a dus la multe ingrijorari in ceea ce priveste faptul ca Huawei ar putea transmite oficialilor chinezi informatiile colectate de la companiile sau tarile cu care lucreaza. Acesta este motivul pentru care SUA a interzis echipamentele Huawei in 2012, dar si pentru interzicerea totala a companiei in tara 7 ani mai tarziu, prin ordinul executiv al presedintelui Donald Trump. 

Acum, Canada a deschis un proces impotriva directorului financiar al companiei chinezesti, Meng Wanzhou, conform paginii oficiale de Twitter a companiei. Huawei a spus ca se va concentra asupra modului in care administratia Trump i-a indreptat pe ofiterii canadieni „sa se angajeze intr-o perchezitie inselatoare si necorespunzatoare, incalcand astfel atat o decizie judecatoreasca, cat si drepturile statutare ale doamnei Meng […] Huawei are incredere in sistemul judiciar canadian pentru a susyine integritatea si a asigura justitia”, au declarat cei de la Huawei Canada intr-un comunicat. “Huawei a avut intotdeauna o mare incredere in inocenta lui Meng Wanzhou. Vom continua sa o sprijinim in dezvaluirea adevarului din spatele abuzului drepturilor acesteia”. 

Interogatoriul de cinci zile al martorilor in acest caz va avea loc la Vancouver, in fata Curtii Supreme a Columbiei Britanice. In mai, o instanta canadiana a decis ca procesul penal impotriva CFO-ului de la Huawei, Meng Wanzhou, va continua dupa ce a decis ca dosarul indeplineste cerinta de dubla criminalitate, atat pentru Canada, cat si pentru SUA, ceea ce inseamna ca procesul de extradare catre Statele Unite poate continua. Directorul financiar si fiica fondatorului companiei au fost arestate in Canada la cererea SUA pentru presupuse incalcari ale sanctiunilor contra Iranului la inceputul lunii decembrie 2018. Guvernul chinez a raspuns prin retinerea a doi cetateni canadieni in China o saptamana mai tarziu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *