Tehnologie

Meta se confrunta cu o alta ancheta antitrust

Facebook, redenumita intre timp Meta, are un istoric plin de astfel de incidente. In general companiile mari, cele din Silicon Valley, nu acorda prea multa sansa concurentei, deci este o acuzatie pe care o vei intalni si la Apple, Amazon, Alphabet (Google) si alte astfel de corporatii multinationale. La Facebook, se pare ca este vorba despre un sir intreg de cazuri, pentru ca problemele in ceea ce priveste concurenta neloiala ale Facebook par sa fie din ce in ce mai mari. In cursul zilei de vineri, publicatia Bloomberg a raportat ca Comisia Federala de Comert din SUA (FTC) si mai multe state ale federatiei, conduse de New York, investigheaza potentiale practici antitrust ale producatorului de casti de realitate virtuala Oculus. Facebook, redenumita Meta in cursul lunii octombrie, detine Oculus. Citand surse care detin cunostinte in privinta acestui subiect, cei de la Bloomberg au sustinut ca anchetatorii au adresat dezvoltatorilor intrebari legate de modul in care „magazinul de aplicații Oculus poate discrimina terte parti care distribuie pe platforma aplicatii care concureaza cu propriul software al celor de la Meta”. Contactate de catre presa americana, FTC si biroul procurorului general din New York au refuzat sa comenteze pe marginea acestor zvonuri. Cei de la Meta nu au raspuns solicitarii. 

Investigatia raportata ar putea crea un regres major in calea planurilor corporatiei de a dezvolta metaversul. Acesta ar trebui sa contina spatii virtuale in care oamenii sa poata lucra, sa se poata juca si sa socializeze intre ei, toate acestea prin intermediul unei retele de functii si aplicatii puse la dispozitie de reteaua sociala. De asemenea, evidentiaza controlul sporit exercitat de catre guvernul Statelor Unite, o problema cu care compania se confrunta pe masura ce continua sa se dezvolte.

Saptamana aceasta, judecatorul de district american James Boasberg a respins cererea lui Meta de a ignora o plangere antitrust revizuita, depusa de FTC, dar a semnalat, de asemenea, ca agentia se va confrunta cu o lupta dificila atunci cand vine vorba de a dovedi acuzatiile. Plangerea revizuita, depusa de cei de la FTC in august, acuza compania tech ca isi mentine in mod ilegal dominatia in retelele sociale prin achizitionarea sau eliminarea companiilor pe care le considera amenintari competitive. Meta detine, de asemenea, serviciul foto popular Instagram si aplicația de mesagerie WhatsApp. In plangere, FTC a sustinut si faptul ca achizitia de catre Facebook a Instagram si WhatsApp a dus la servicii mai slabe, cu scaderea confidentialitatii si a protecției datelor, impreuna cu mai putine optiuni pentru consumatori. De cealalta parte, cei de la Meta au raspuns ca investitia lor in ambele aplicații le-a ajutat sa se dezvolte si ca „au fost benefice pentru concurenta”.

Anul trecut, Boasberg a respins o plangere similara depusa de un grup de procurori generali ai statului. Vineri, grupul a depus un recurs, sustinand ca plangerea nu ar fi trebuit sa fie respinsa si ca decizia ar trebui sa fie anulata. Probabil nu au reusit la vremea respectiva sa vina cu suficiente dovezi pentru a incrimina o companie usor de incriminat prin prisma simplei sale activitati. Atat Meta cat si celelalte companii din Silicon Valley sunt prea puternice financiar pentru a fi afectate de amenzi din partea statului american. Din contra, aceasta ar fi contributia lor la bunastarea SUA, plata acestor amenzi uriase.

„Mark Zuckerberg sustine ca va construi metaversul, dar actiunile Facebook continua sa provoace prejudicii semnificative milioanelor de utilizatori si multor intreprinderi mici, aici in lumea reala”, a declarat procurorul general Letitia James intr-o declaratie. „De repetate ori, gigantul si-a folosit dominatia pe piata pentru a forța companiile mici sa renunte la afaceri si pentru a reduce concurenta pentru milioane de utilizatori”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *