Stiri

Tesla reaminteste de masinile ce ar putea trece pe langa semnele de oprire

Cei de la Tesla recheama aproape 54.000 de vehicule, deoarece o caracteristica software le permite acestora sa treaca peste semnele de oprire, atunci cand masinile respective se afla pe pilot automat. Compania va emite o actualizare a software-ului over-the-air care ar urma sa dezactiveze functia „rolling stop” Beta Full Self-Driving (FSDB), ceea ce inseamna ca problema ar putea fi rezolvata intr-un timp mult mai scurt fata de asteptarile in acest sens. Cu toate acestea, a fost o problema destul de ingrijoratoare in ceea ce priveste siguranta in trafic. Nu s-au raportat accidente pana in momentul de fata, insa nu este exclus ca acestea sa fii avut loc la nivel izolat pana in momentul in care Tesla a luat decizia de a rechema aceste masini la sediul acestora cu scopul de a le fixa pana in momentul in care sa fie capabile sa circule din nou pe sosele.

Elon Musk, directorul executiv al companiei, a scris pe Twitter ca nu au existat probleme de siguranta si ca masinile respective au incetinit de fiecare data cand se confruntau cu un astfel de stop. Semnele de oprire integrala, comune pe drumurile nord-americane, impun soferilor sa se opreasca complet inainte de a continua. Potrivit National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA): „Esecul de a opri la un semn de oprire poate creste riscul unui accident”. Evident, din moment ce daca o masina s-a oprit in fata ta pe un astfel de drum, risti sa intri in ea din spate, iar daunele pot fi destul de grave in acest sens, de la daune materiale pana la viata soferului.

In documentele de rechemare, producatorul de vehicule electrice noteaza ca, daca sunt indeplinite anumite conditii, funcția „oprire de rulare” este conceputa pentru a permite vehiculului sa traverseze intersectiile cu oprire totala cu pana la 5,6 mph fara a se opri complet. Tesla spune ca aceste conditii includ:

  • functionalitatea trebuie sa fie activata in setarile FSDB.
  • vehiculul trebuie sa circule sub 5,6 mph
  • nu sunt detectate masini, pietoni sau biciclisti relevanti in miscare in apropierea intersectiei 
  • toate drumurile care intra in intersectie au o limita de viteza de 30 mph

In ianuarie, reprezentanti ai Tesla s-au intalnit cu cei ai NHTSA pentru a discuta despre caracteristica rolling-stop si, la scurt timp dupa aceea, au decis asupra unei retrageri voluntare. Acesta acopers unele modele 2016-2022 Model S di Model X, 2017-2022 Model 3 și 2020-2022 Model Y. 

Domnul Musk a postat pe Twitter: „Nu au existat probleme de siguranta. Masina pur si simplu a incetinit la -2 mph și a continuat inainte daca nu erau masini sau pietoni in apropiere”. Cu toate acestea, o eroare in acest sistem ar fi necesara, si vietile altora ar putea fi puse in pericol. Aceasta stirea urmeaza anuntului din decembrie privind rechemarea a 475.000 de vehicule Tesla in SUA pentru potentiale probleme legate de camerele retrovizoare si portbagaj. Si in august, NHTSA a deschis o investigatie oficiala asupra sistemului Autopilot al Tesla cu „auto-conducere”.

Administratia pentru siguranta rutiera a declarat ca actioneaza, in urma a 11 accidente Tesla din 2018 in care au fost implicate mai multe astfel de vehicule. S-a precizat faptul ca se iau masuri pentru ca acest gen de accidente rutiere sa fie prevenite pe viitor, inainte sa aiba timp sa se desfasoare. Sa vedem in ce masura imbunatatirile aduse masinilor de la Tesla vor avea impact in functionarea acestora in stare buna, fara a mai exista potentialul, oricat de mic, de a cauza un accident rutier atunci cand masinile electrice ale companiei se afla in trafic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *