Stiri tech

Proces intentat Google pentru rasism impotriva angajatilor de culoare

Mda, rasismul inca este una dintre cele mai mari si de actualitate probleme in America. A fost si va fi intodeauna, aparent. S-ar puta spune acelasi lucru si despre Europa, unde problema comunitatii rrome este tot timpul una taboo, insa intre oamenii de culoare din America si membri acestei comunitati (majoritatea lor, in orice caz) este faptul ca negrii incearca sa se integreze in societate si sa aiba locuri de munca stabile. Ma rog, cel putin cei care nu sunt crescuti in cartiere. In orice caz, intr-o oarecare masura, acestia reusesc sa-si depaseasca conditia, dar inca se confrunta cu o dominatie alba in companiile in care lucreaza si sunt marginalizati. Marginalizare ce difera de la companie la companie, insa care va fi un subiect de presa doar atunci cand vine vorba despre acele corporatii mari cu putere financiara despre care lumea pur si simplu nu poate sa nu scrie nimic. Una dintre aceste companii fiind cel mai mare motor de cautare al internetului, nimeni alta decat Alphabet, sau Google. Companie care este data in judecata pentru ca a menținut o „cultura corporativa rasial patrinitoare” fata de o persoana angajata in 2014 pentru a creste rata de angajare de la colegii si universitati istoric frecventate de catre negri. Plangerea, depusa la o instanta federala din San Jose, California si care solicita statutul de actiune colectiva, sustine ca Google discrimineaza angajatii de culoare si favorizeaza barbatii albi si spune ca lucratorii de culoare reprezinta doar 4,4% dintre angajati, potrivit Reuters.

Si ajungem la una dintre principalele probleme ale umanitatii, faptul ca rasismul si discriminarea fata de sexul opus nu au disparut in ciuda faptului ca s-a luptat pentru aceste cauze timp de decenii, de secole intregi. Noi credem ca in estul asta mai sarac si mai putin civilizat e problema asta, dar unele tari stiu sa ascunda o problema mai bine, chiar daca sunt la fel de sau si mai corupte decat o Romanie sau o Bulgarie. Nu trebuie sa suprimi libertatea de presa ca in Rusia daca ai destui oameni intr-o publicatie pentru a manipula adevarul intr-un mod in care acesta este masiv distorsionat, cum se intampla in America. Asta este flacara democratiei ce arde (in) intreaga lume. 

Revenind la Google, reclamanta, April Curley, sustine ca a fost angajata ca „un truc de marketing” si ca Google a inceput sa ii puna stereotipul de femeie de culoare „furioasa” si sa o ignore atunci cand vine vorba de promotii sau mariri de salariu. Din nou, cei de la Google nu au facut nici un comentariu pe aceasta tema in ciuda faptului ca o gramada de publicatii din America i-au contactat pentru a confirma sau infirma aceste informatii. Normal, nimeni nu va vorbi atat timp cat se simte cu musca pe caciula. Sau isi pregatesc speech-ul pentru momentul in care vor da acea replica care sa prezinte un adevar distorsionat. Parca si vad “Google este impotriva unei astfel de politici si va incerca pe cat posibil sa opreasca un astfel de comportament in incinta companiei”. Nu ati incercat pana acum, ce s-ar schimba de acum incolo? 

Curley sustine ca compania a concediat-o in septembrie 2020, dupa ce ea si colegii ei au inceput sa lucreze la o lista de reforme interne pe care s-o prezinte conducerii companiei. Curley este reprezentata de Ben Crump, avocatul care a reprezentat familia lui George Floyd dupa ce Floyd a fost ucis de fostul politist din Minneapolis, Derek Chauvin, in mai 2020.

„In timp ce Google sustine ca, cauta sa creasca diversitatea, de fapt ii subevaluau, plateau prost si ii maltratau pe angajatii de culoare”, a spus Crump intr-o declaratie pentru Reuters.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *