Stiri tech

Apple, Google, Microsoft sprijina tehnologia „FIDO” pentru a elimina parolele pe site-uri web si aplicatii

Daca Apple, Google si Microsoft vor reusi sa puna in functiune tehnologia pe care aceste corporatii o sustin de ceva vreme, in curand ne vom putea gandi la parole ca la o relicva apusa a secolului al XX-lea. Alianta FIDO — FIDO este prescurtarea pentru „identitate rapida online” — a declarat, in cursul zilei de joi, ca lucreaza cu cele trei companii pentru a incepe sa ofere tehnologie fara parola site-urilor web si aplicatiilor. In loc sa foloseasca conectari cu parole nesigure, aplicatiile si site-urile web ar putea identifica cine esti prin intermediul unui cititor de amprente, unui scaner facial sau chiar al telefonului tau. „Colucrarea cu industria pentru a stabili noi metode de conectare mai sigure care ofera o protectie mai buna si elimina vulnerabilitatile parolelor este esentiala pentru angajamentul nostru de a construi produse care ofera securitate maxima si o experienta transparenta pentru utilizator – toate cu scopul de a pastra informatiile personale ale utilizatorilor in siguranta”, a declarat Kurt Knight, directorul senior de marketing al produselor pe platforma Apple, intr-un comunicat.

In mod similar, vicepresedintele Microsoft pentru managementul programelor de identitate, Alex Simons, a spus ca orice produs viabil trebuie sa fie mai sigur, mai usor si mai rapid decat ceea ce folosim astazi. „Trecerea completa catre o lume fara parole va incepe cu utilizatorii care o vor face parte naturala din viața lor”, a spus el intr-un comunicat. De asemenea, cei de la Google au spus ca sunt incantati si privesc catre viitor la ziua in care „lumea se poate indeparta in siguranta de riscul si necazul parolelor”. Anuntul companiilor de tehnologie si FIDO subliniaza eforturile industriei de a lupta impotriva atacurilor aparent nesfarsite de hacking care duc la furtul informațiilor personale ale oamenilor, frauda financiara si incalcari ale securitatii companiilor si guvernelor din intreaga lume.

Mulți experti sunt de acord ca tendinta oamenilor de a folosi parole usor de piratat si de a le folosi pe aceleasi pe mai multe site-uri web si aplicații, este una dintre cele mai importante probleme de rezolvat. Pentru a face acest lucru, unii oameni au apelat la managerii de parole, care stocheaza parole aleatorii in spatele unei aplicatii centrale care ruleaza pe telefonul sau computerul lor. Multe aplicatii, site-uri web si companii folosesc acum autentificarea cu doi factori, care trimite adesea o a doua parola prin telefon sau intr-o aplicatie, pentru ca persoana sa o introduca intr-o perioada scurta de timp. FIDO spera sa simplifice toate aceste eforturi intr-un standard tehnologic in care aplicațiile, site-urile web si producatorii de dispozitive pot avea incredere si pe care să se bazeze. Anuntul sau, facut impreuna cu Ziua Mondiala a Parolei — menit sa incurajeze oamenii sa faca o treaba mai buna in securizarea conturilor — evidentiaza modul in care tehnologia FIDO, speram, devine mai ușor de utilizat.

In timp ce FIDO este deja folosit de sute de producatori de dispozitive si furnizori de servicii, alianta a spus ca interoperabilitatea tehnologiei sale cu mai multe site-uri web si aplicatii o va face mai atragatoare. FIDO a spus ca se așteapta ca noile capacitati anuntate joi sa ajunga pe dispozitivele alimentate cu software de la Apple, Google si Microsoft in anul urmator. Probabil ca vom auzi mai multe in cursul lunii urmatoare, timp in care toate cele trei companii tin de obicei conferintele anuale pentru dezvoltatori pentru a discuta despre noile functii pe care intentioneaza sa le ofere utilizatorilor in scopul realizarii acestui vis care ar putea deveni realitate mai repede decat s-ar putea astepta foarte multi internauti din mediul online.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *